alles [ɑləs], kopij [koːˈpɛi̯]

saved BIJ de BEL

Aangezien hier in huis iemand rondloopt met waarom als stopwoordje, moet ik naast moeder, verzorger, kok, huishoudster, monteur, verpleegster, psycholoog, entertainer, diëtist, politieagent en tuinmanvrouw óók nog een lopende encyclopedie zijn.

Uiteenlopende vragen als: ‘Waarom zijn bananen krom?’, ‘Waarom moet ik nú al naar bed?’, ‘Waar komen baby’s vandaan?’, ‘Waarom zijn wij eigenlijk op de wereld?’, ‘Geloof jij in God?’, ‘Wanneer krijg ik borsten?’… Niet alleen veel vragen, maar ook van zeer wisselende orde. Verlies daarbij niet uit het oog dat het antwoord kort, bondig en binnen recordtijd uitgewerkt moet worden in het kader van de ultrakorte spanningsboog.

De periode van feestdagen levert altijd wat extra food for thought op.
“Goede Vrijdag is helemaal niet ‘goed’, hè mam? Want op Goede Vrijdag gaat Jezus dood.”, aldus het kind dat na zo’n opmerking strak naar me blijft kijken en toe-tapping wacht op bevestiging. En dan slaat de twijfel toe. Want ging ‘ie (of ‘Ie?) wel echt dood? Of was dat al gisteren. Of was dat nou juist met Pasen… hoewel… Hemelvaart klinkt dan eigenlijk nóg logischer.

Maar gelukkig is er tegenwoordig genoeg informatie online te vinden om de tijdlijn volledig te vullen met ‘correcte’ (het blijft De Bijbel; correct is hier subjectief) informatie. Om u als mede-ouder te ondersteunen in deze moeilijke periode heb ik besloten deze tijdlijn, inclusief verwarrende benamingen met u te delen, opdat u niet met een lege blik en vele eh… eh… eh…’s ten onder gaat in het vragenvuur des kinds.

Gisteren was het Witte Donderdag. Niet omdat de meteorologische temperatuurdaling van eerder deze week doorzette, maar omdat op Witte Donderdag de priester tijdens de eucharistieviering een wit gewaad draagt. Ik zal u niet lastigvallen met teveel details, maar in hoofdlijnen komt het erop neer dat we het laatste avondmaal herdenken van Jezus met z’n (Z’n?) twaalf discipelen. In de nacht die hierop volgt, wordt Jezus verraden door Judas en uiteindelijk na wat gesteggel tussen Pilatus en Herodes ter dood veroordeeld.

Direct daarop volgt Goede Vrijdag, de dag die inderdaad minder goed was dan hij doet vermoeden. Op deze dag werd Jezus ter dood gebracht middels kruisiging. Later krijgt Jozef toestemming hem (Hem?) te begraven. Het ‘Goede’ zit ‘m in het offer dat Hij bracht; aldus de kerk. Ook minder goed, is dat deze dag geen algemeen erkende feestdag is waardoor de niet-ambtenaren onder ons gewoon naar de saeck moeten.

Dat wordt dan weer goedgemaakt in het aansluitende weekend van Pasen. Op deze dag wordt gevierd dat Jezus is opgestaan uit de dood; de derde dag na z’n (Z’n) kruisiging. Dit verhaal maakte veel indruk op mijn, toen nog, kleuter, die wel mogelijkheden zag in die omkeerbare dood en mij aangaf dat ik me geen zorgen meer hoefde te maken. U begrijpt dat hierna een acuut bilateraal overleg werd ingelast. Later wist ze dit kort samen te vatten tot het feit dat zij niet uit de dood kon opstaan, maar Jezus wel; “want Jezus is een beetje magisch.”

Na het oh-zo-gezellige paasfeest – dat vaak wordt ingekopt met veel chocoladepaaseitjes, een brunch en een avondje gourmetten, in tegenstelling tot de door Jezus himself zo verantwoord gepresenteerde combinatie van water en brood – krijgt u een tijdje rust. Al was het maar om weer terug te grijpen naar een streng regime ten behoeve van ’t bikiniseizoen.

Maar, u bent er nog niet van af. Veertig dagen vanaf het ‘opstaan’ is het dan toch écht klaar en vindt Hemelvaart plaats; De dag waarop Jezus is opgevaren naar God, zijn (Zijn?) vader in de hemel. Hier kunnen we dan eindelijk spreken van een tenaamstelling die zijn eigen ezelsbruggetje is. Ik hoef hier dan ook niets aan toe te voegen.

We zijn er bijna, hou nog even vol… Want, tien dagen na Hemelvaart is het Pinksteren. Dit is er eentje om even te google’n. Want als ik u zeg dat hier de Heilige Geest neerdaalde over de discipelen en andere gelovigen, dan bent u zo mogelijk nog verder verwijderd van duidelijkheid dan voor het lezen van deze alinea. Ik zou het vertalen als: ‘Vanaf Hemelvaart worden de gelovigen op afstand begeleid door Jezus; een soort verhuisd hoofdkantoor i.c.m. reorganisatie en wat achtergebleven interim’ers.’

En zo geschiedde… of niet… Dat laat ik aan u over. Maar het waarom van deze feestdagen hoeft u vanaf nu geen hoofdbrekens meer te bezorgen. Ik hoop u middels deze Bijbeluitleg voor dummies een stapje dichterbij een ongecompliceerd vragenuurtje te hebben gebracht. Hartelijk dank voor uw aandacht en vergeet de gids niet!

Edit: Op deze grauwWitte donderdag, toen ik – een jaar na het schrijven van dit epistel – m’n lezers besloot te herinneren aan deze uiteenzetting van de Paasperiode werd ik er door JanPaul* subtiel op gewezen dat Schortelwoensdag ontbreekt. Om van Aswoensdag nog niet eens te spreken. 

*lelijke woorden* 

U begrijpt dat ik direct mijn steun en toeverlaat Google heb geraadpleegd omdat ik werkelijk geen flauw benul had wat dit inhield, afgezien van het vermoeden dat beide momenten op een woensdag plaats hebben. Echter, aangezien er van het vieren van deze dagen geen sprake is en om me er makkelijk vanaf te maken verwijs ik u middels deze en deze link naar een meer dan complete uitleg. Dank u wel.

*(Twitter: @janpaul)

Deze post is niet laatdunkend bedoeld, noch om met het geloof te spotten. Als agnost en immer nieuwsgierig persoon laat ik me graag informeren over alles rondom wereldwijd beoefende godsdiensten en de hedendaagse gevolgen daarvan. Ik zie er echter ook geen kwaad in om het een en ander met wat humor te besprenkelen; gewoon, omdat lachen gezond is. Mocht u aanstoot nemen aan deze post, dan raad ik u aan zich te wenden tot het kruisje (rechtsboven in uw scherm). Heel toepasselijk ook op deze dag…

Over Schrijver [ˈsxrɛi̯vər]

ster van de show | meisje | vrouw | moeder 2 van het jaar| “een gezicht zonder sproeten is als een hemel zonder sterren” | taalfetisjist | verbivoor | woord nerd | leesverslaafd | heerlijk moeilijk (en het zou fijn zijn als u dat beaamt) | vloeiend in lelijke woorden | inkt van binnen en buiten | lang verhaal kort… I’m Batman

Reacties

Reacties zijn gesloten.

Categorieën

Lectori Salutem

Op proef is door mij de gelegenheid tot reageren geactiveerd - echter op basis van moderatie. Het betamelijk en respectvol adresseren van uw medemens is hier fundamenteel. Mocht u permament aanstoot nemen aan mijn epistels of kan mijn gevoel voor humor u niet bekoren, dan kan ik u slechts meegeven dat mijn intenties zuiver zijn en verwijs ik u naar het kruisje rechtsboven (of linksboven als u Apple-fan bent). Het zij zo.

Rijkswachter

Merel Morre

Misschien zijn we
juist nu we
van alles
van alles vinden
pas echt iets verloren