alles [ɑləs], kopij [koːˈpɛi̯]

TestStuntpiloot

Ik maak er sinds jaar en dag een sport van om zoveel mogelijk kilometertjes te maken op één tank. ‘Doet ze tenminste nog íéts aan sport!’, hoor ik u denken. Rode lampjes? Piepjes? Ze maken mij de pis nie’ lauw. Het boekje zeg immers dat je – zodra het lampje brandt – nog 100km kunt rijden (Fiat), of – zodra het piepje piept – nog 75 km kunt rijden (Toyota). Het is zinloos. Dat weet ik. Heus wel! Maar ook gewoon een principekwestie. Ik wil er álles uithalen.

Helaas resulteerde dat ook een keer in een verkeersopstopping toen de Fiat besloot om echt niet meer te kunnen op de laatste benzinedampen. Helaas stond ik toen in de spits op de drukste rotonde van Lelystad… Timing is everything. Gewoon niet zo slim van mij, want ik was in de veronderstelling dat de Fiat – net als Toyota – nog een ‘piepje’ zou doen als het einde der tijden naderde… maar Fiat vond een lampje wel genoeg. Dus waar ik lijdzaam in afwachting was van een lief geluidje om mij te attenderen op een echoënde tank, gleed in werkelijkheid het leven geruisloos uit het kleine wagentje en kwamen wij gezamenlijk tot stilstand te midden van een bovengemiddelde verzameling forenzen. Gebeurt je gelukkig maar één keer. *klopt af*

Eigenlijk is het de schuld van de fabrikant. Want als er in de folder staat dat ‘ie op één tank van Nederland naar Tirol kan, dan wíl ik dus ook op één tank van Nederland naar Tirol en níét een breakdown krijgen op de rondweg bij Stuttgart.

Lastig, is dat het me ontbreekt aan de correcte rijstijl die nodig is om ultrazuinige verbranding te benaderen. Want met 150 kmph over de A-27 snorren valt duidelijk niet onder efficiënte verbranding, al is dat timemanagement-technisch dan wel weer efficiënt. ’t Is maar welke pet je draagt.

Het beste resultaat wat ik bereikte in gecombineerd verkeer is 5,15 liter op 100km wat neerkomt op een verbruik van 1:19,4. Niet slecht in het algemeen, maar als het 4,3 kan zijn, dan ben ik dus niet tevreden, zo begrijpt u.

Inmiddels heb ik gemerkt dat het een stukje training en toewijding vereist om het beste resultaat uit je bolide te krijgen. Waar de brochure bijvoorbeeld spreekt van 157 kmph als topsnelheid, kwam ik tijdens de eerste ‘testrit’ niet verder dan 149 kmph. Zweep erover dus. Discipline. Af en toe streng zijn. En met resultaat, want vorige week kwamen we zowaar tot 165 kmph. Helaas vond iemand het toen ineens nodig om op mijn weghelft te gaan rijden waardoor remmen wel enigszins noodzakelijk was. Ik heb immers geen enkele behoefte aan het testen van de kooiconstructie.

Over Schrijver [ˈsxrɛi̯vər]

ster van de show | meisje | vrouw | moeder 2 van het jaar| “een gezicht zonder sproeten is als een hemel zonder sterren” | taalfetisjist | verbivoor | woord nerd | leesverslaafd | heerlijk moeilijk (en het zou fijn zijn als u dat beaamt) | vloeiend in lelijke woorden | inkt van binnen en buiten | lang verhaal kort… I’m Batman

Reacties

Reacties zijn gesloten.

Categorieën

Lectori Salutem

Op proef is door mij de gelegenheid tot reageren geactiveerd - echter op basis van moderatie. Het betamelijk en respectvol adresseren van uw medemens is hier fundamenteel. Mocht u permament aanstoot nemen aan mijn epistels of kan mijn gevoel voor humor u niet bekoren, dan kan ik u slechts meegeven dat mijn intenties zuiver zijn en verwijs ik u naar het kruisje rechtsboven (of linksboven als u Apple-fan bent). Het zij zo.

Rijkswachter

Merel Morre

Misschien zijn we
juist nu we
van alles
van alles vinden
pas echt iets verloren

%d bloggers liken dit: