alles [ɑləs], kopij [koːˈpɛi̯]

Kristalgláshelder

Zo ongeveer direct nadat ’s lands bekendste grootgrutter de kristalzegels om onze oren begon te gooien bij elke € 10 aan boodschappen – wat met de huidige prijzen natuurlijk zeer laagdrempelig is – was ‘social media’ in rep en roer. Want: geen echt kristal. Het is kristalglás. Iets met geen lood en niet zwaar genoeg. Het schijnt ook niet zo mooi te ‘klingelen’ als écht kristal. Voor mij al een reden om direct te stoppen met sparen, want uiteindelijk draait echt álles om de ‘klingel’. Maar dit geheel terzijde.

Vandaag werd dit bevestigd door de Reclame Code Commissie naar aanleiding van de klacht van een consument, wat ik persoonlijk verbazingwekkend vind, aangezien in de reclame gesproken wordt van kristalglas en niet van kristal of kristallen glazen. Ook is het de vraag of men redelijkerwijs kon verwachten dat het de allerhoogste kwaliteit was, aangezien de prijs – naast de vele zegels die u bijna door uw strot geperst kreeg – slechts € 2,99 per vier glazen was. Ten slotte had deze consument zich direct bij aanschaf van de eerste glazen al kunnen verdiepen in de koopspaarwaar. En als men dan niet tevreden is, dan koopt men ze toch niet? Maar nu denk ik vast te simpel. En het is op zich ook niet de strekking van dit stukje.

Want, man man man; potvandikkie zeg… U kunt dus gewoon niet alles geloven wat ze zeggen op TV!

*ijzingwekkende stilte*

Wat is echt? Wat is nep? Waar kunt u nog op vertrouwen? Maakt die mascara uw wimpers dan niet écht dramatisch? Lijkt u door die crème écht niet vijftien jaar jonger? Kunt u níemand een lasoog bezorgen na t poetsen met die blauwe tandpasta? Is de passie herbeleven met een ánder dan uw partner dus eigenlijk géén goed idee? En moet u echt nú bellen voor die fantástische aanbieding van Teleshop, of hebben ze die aanbieding over een uur eigenlijk óók gewoon nog? Of moet u helemaal niet bellen, omdat het gewoon géén fantastische aanbieding is?

Ik stel voor dat naast de inkopper ‘Geld lenen kost geld.’ en ‘Resultaten uit het verleden (bla bla bla) garantie (bla) toekomst.’ gewoon een algemene disclaimer wordt geïntroduceerd bij alle reclames.

Dat kan natuurlijk subtiel: ‘Getoonde beelden kunnen afwijken van de werkelijkheid.

Of, iets minder mild: ‘Getoonde resultaten zijn gedramatiseerd om u te verleiden tot een nutteloze aankoop.

Of gewoon duidelijk: ‘Hóe stom bent u als u hierin trapt!

Ten slotte zou Kijkwijzer zou hierop kunnen inspelen door naast waarschuwingen voor geweld, seks en enge dingen ook een icoontje te introduceren voor alledaagse verleidingen.

ah 4 ah3

Nadeel is wel dat zo’n icoontje dan voortdurend in beeld verschijnt, wat het effect op lange termijn natuurlijk volledig teniet doet. Gelukkig is dáár ook een pasklare en zeer voor de hand liggende oplossing voor…

ah5 standby

Over Schrijver [ˈsxrɛi̯vər]

ster van de show | meisje | vrouw | moeder 2 van het jaar| “een gezicht zonder sproeten is als een hemel zonder sterren” | taalfetisjist | verbivoor | woord nerd | leesverslaafd | heerlijk moeilijk (en het zou fijn zijn als u dat beaamt) | vloeiend in lelijke woorden | inkt van binnen en buiten | lang verhaal kort… I’m Batman

Reacties

Reacties zijn gesloten.

Categorieën

Lectori Salutem

Op proef is door mij de gelegenheid tot reageren geactiveerd - echter op basis van moderatie. Het betamelijk en respectvol adresseren van uw medemens is hier fundamenteel. Mocht u permament aanstoot nemen aan mijn epistels of kan mijn gevoel voor humor u niet bekoren, dan kan ik u slechts meegeven dat mijn intenties zuiver zijn en verwijs ik u naar het kruisje rechtsboven (of linksboven als u Apple-fan bent). Het zij zo.

Rijkswachter

Merel Morre

Misschien zijn we
juist nu we
van alles
van alles vinden
pas echt iets verloren