alles [ɑləs], kopij [koːˈpɛi̯]

Pardon my french

Schelden, vloeken, krachtterm-werpen. Het is er vaak al uit voor men er erg in heeft. Van het aaibare oeps tot het op de meest uiteenlopende wijze bashen van een willekeurig monotheïsme¹. Met een beetje creatieve inborst ligt hier een schat aan mogelijkheden.

Ik geef toe dat ik me hier ook incidenteel schuldig aan maak. Bij minor dingetjes volstaan vaak een kut of een fuck. Misdragingen op de (rijks)wegen des lands wakkeren mijn creativiteit echter meer aan. En als ik een ledemaat stoot… laten we het erop houden dat als de Heere mij zou straffen voor elk ijdel gebruik van Zijn naam, dan was 50-Tinten-Grijs² een kinderboek.

Maar u begrijpt natuurlijk wel dat ik dat niet voor de lol doe… Nee, zég! Wat denkt u godverdomme wel niet van me. Want wat blijkt: Vloeken is gezond!

“Uit onderzoek van de Britse psycholoog Richard Stephens blijkt dat vloeken pijn kan verlichten. De mens blijkt meer te kunnen verdragen als er tegelijkertijd krachttermen geuit worden”

“Daarnaast werd ontdekt dat hoe groter het taboe was rondom het vloekwoord, hoe groter en beter het effect was.”

Bron: Nu.nl en Proud2bme.nl

Mocht u nog niet zo thuis zijn in het gebruik van lelijke woorden, maar na het lezen van deze artikelen uit gezondheidsoverwegingen wel interesse hebben, dan kan ik u zeker tips geven.

Zo ontstaat de meeste opluchting bij het gebruik van een woord met een krachtige combinatie van letters. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de G, de K en de T in combinatie met de R. Articuleren tot nabij de geluidsbarrière, vergezeld van consumptie en bijbehorende samengetrokken gezichtsuitdrukking vergroten het effect van emotionele bevrijding enorm.

Feitelijk gaan ouders die hun kinderen leren dat het beter is om – in plaats van shit – het verwerpelijke chips te gebruiken, een vorm van kindermishandeling duidelijk niet uit de weg. Zij ontnemen het kind immers de kalmerende werking van de vloek en bovendien de basis voor het gebruik van hun creativiteit bij het ontwikkelen van een deugdelijk vocabulaire.

Hoe het met creativiteit over de grens gesteld is, is moeilijk te zeggen. Woorden in het Vlaams zijn meestal minder krachtig dankzij de zachte g en zolang de tegenpartij wordt aangesproken met u en ge/gij zal de gemiddelde Nederlander sowieso niet snel van z’n apropos zijn. Ook de VS is geen vruchtbare inspiratiebron aangezien alles wat ook maar onbetamelijk dreigt te worden direct wordt weggepiept.

Voor de echt gemotiveerde lelijke-woorden-debutant is een uitgebreide lijst van Nederlandse hoon- en smaadwoorden hier te vinden.

Houdt u er overigens wel rekening mee dat elke regio zijn eigen gebruiken heeft. Als u zich op de Utrechtse ringweg ergert aan een medeweggebruiker, dan is âchte[r]lijke dakhaos3 een toepasselijke term. Maar stoot u in de Efteling uw grote teen aan de Python dan is het Kaatsheuvelse sodekaai3 meer op z’n plaats. Mocht u overwegen richting Rotterdams/Haagse contreien te verhuizen dan vindt u mooie praktijkvoorbeelden bij het echtpaar Tiny en Lau.

En om u ervan te verzekeren dat dit onderzoek volledig op waarheid berust, trakteer ik u op het prachtige benaming voor dit verschijnsel:

lalochezia
[la-lO-‘chez-E-a]

(n.) the emotional relief gained from using abusive or profane language

Het is immers volkomen onlogisch om een beeldig woord te bedenken voor iets dat niet waar is, niet?

1: het geloof in het bestaan van één god, in tegenstelling met het polytheïsme waarbij men in het bestaan van meer goden gelooft.
2: erotische roman over sadomasochistische rollenspellen.
3: Bron: http://www.mijnwoordenboek.nl/dialecten/index.php?provincie=alle

Over Schrijver [ˈsxrɛi̯vər]

ster van de show | meisje | vrouw | moeder 2 van het jaar| “een gezicht zonder sproeten is als een hemel zonder sterren” | taalfetisjist | verbivoor | woord nerd | leesverslaafd | heerlijk moeilijk (en het zou fijn zijn als u dat beaamt) | vloeiend in lelijke woorden | inkt van binnen en buiten | lang verhaal kort… I’m Batman

Reacties

Reacties zijn gesloten.

Categorieën

Lectori Salutem

Op proef is door mij de gelegenheid tot reageren geactiveerd - echter op basis van moderatie. Het betamelijk en respectvol adresseren van uw medemens is hier fundamenteel. Mocht u permament aanstoot nemen aan mijn epistels of kan mijn gevoel voor humor u niet bekoren, dan kan ik u slechts meegeven dat mijn intenties zuiver zijn en verwijs ik u naar het kruisje rechtsboven (of linksboven als u Apple-fan bent). Het zij zo.

Rijkswachter

Merel Morre

Misschien zijn we
juist nu we
van alles
van alles vinden
pas echt iets verloren