kopij [koːˈpɛi̯]

Generatiekloof

Enkele weken geleden kopte website Linda. met: ‘Generatie Z cancelt skinny jeans.’ Voor Boomers* had dit net zo goed Russisch kunnen zijn. Millenials* daarentegen waren direct alert tot in de nekharen.
Laat me het even voor u vertalen: twintigers vertellen u en mij – level 40+ – dat we ons niet meer mogen vertonen in skinny jeans. Verderop in het artikel wordt ook nog gemeld dat de middenscheiding hélemaal terug is, ten koste van de zijscheiding.

In diezelfde week verscheen een column met de jaarlijks terugkerende discussie wanneer die bikini tóch écht níet meer kán. Ook hiervoor blijkt veertig+ de magische leeftijd te zijn. En dan heb ik het niet eens over het verbod op lang haar – want iets met Lyceum vs Museum -, het al dan niet verven van uw al dan niet lange haar en – als u eenmaal 50+ bent – gevolgd door het algehele verbod op mouwloze shirts, strakke jeans, sneakers-tenzij-u-in-de-sportschool-bent, leggings (oké…). Het is welbeschouwd een godswonder dat we nog vrij mogen rondlopen.

Zo, de onrust is wel maximaal nu, hè? Ik hoor de vertwijfeling bij u toeslaan. U stelt zichzelf de vraag: ‘hoeveel skinny jeans heb ik in de kast?’ terwijl u terloops in de spiegel uw scheiding lokaliseert en daarna met de bikini naar de kliko loopt. Pakt u even een kopje rustgevende thee, ik wacht wel tot u terug bent.

Want: Laat. U. Niets. Wijsmaken!

We hebben het hier over de generatie die zichzelf alleen nog maximaal gefilterd online durft te vertonen; wiens vrienden hun IRL niet eens direct zouden herkennen, die zich de hele dag laten influencen en vervolgens net doen of ze authentiek zijn en wiens generatie zich nu dus een modebeeld toeëigent, terwijl we ze finaal om de oren kunnen slaan met jeugdfoto’s vol van oversized colbertjasjes en high waist baggy jeans. Bent u verdorie eindelijk oud en zelfverzekerd genoeg worden, komt één of andere puber u vertellen dat dát wat u eindelijk durft, niet meer ‘mág’. Well… f*ck!

  • 1930-1940: Stille Generatie
  • 1940-1955: Babyboomers
  • 1955-1970: Generatie X
  • 1970-1985: Praktische generatie/Patatgeneratie
  • 1980-1994: Generatie Y/Millennials
  • 1990-2000: Generatie Z
  • 2000-2011: Generatie Alpha

Over Schrijver [ˈsxrɛi̯vər]

ster van de show | meisje | vrouw | moeder 2 van het jaar| “een gezicht zonder sproeten is als een hemel zonder sterren” | taalfetisjist | verbivoor | woord nerd | leesverslaafd | heerlijk moeilijk (en het zou fijn zijn als u dat beaamt) | vloeiend in lelijke woorden | inkt van binnen en buiten | lang verhaal kort… I’m Batman

Reacties

Een gedachte over “Generatiekloof

  1. Het zijn een boel nieuwe woorden op een rijtje inderdaad : ) Dankzij mijn kinderen die o.a. Generatie Z zijn kende ik het woord Boomer al wel. Skinny jeans had ik toch al niet ; ) Maar ik heb wel lang haar.

    Geplaatst door Nicole Orriëns | 4 mei 2021, 13:03

Zegt u het maar...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Lectori Salutem

Op proef is door mij de gelegenheid tot reageren geactiveerd - echter op basis van moderatie. Het betamelijk en respectvol adresseren van uw medemens is hier fundamenteel. Mocht u permament aanstoot nemen aan mijn epistels of kan mijn gevoel voor humor u niet bekoren, dan kan ik u slechts meegeven dat mijn intenties zuiver zijn en verwijs ik u naar het kruisje rechtsboven (of linksboven als u Apple-fan bent). Het zij zo.

Rijkswachter

Merel Morre

Misschien zijn we
juist nu we
van alles
van alles vinden
pas echt iets verloren