Adoxography

(noun) Beautiful writing on a subject of little or no importance


Glittergladiool

“Je droom is uitgekomen!”, zo luidde het onderschrift bij een TikTok-filmpje dat mij via Dochter bereikte: het heuglijk nieuws dat losse glitters sinds gisteren uit de winkelrekken verdwenen zijn door een Europees verbod, dat is ingevoerd om de vervuiling door microplastics aan te pakken.

Het onderschrift bij het filmpje geeft het een beetje weg: ik heb een grafhekel ben geen liefhebber van glitter. Jarenlang nam ik – glimlachend als een boer met kiespijn – geknutselde glitterkaarten in ontvangst op moederdag1… in bed… Nietsvermoedend waste ik prinsessenjurkjes in de wasmachine, die daarna minstens 15 wasbeurten onbruikbaar was voor welk serieus kledingstuk dan ook. Menig lelijk woord heb ik de revue laten passeren als er weer eens een potje statische glimmers omver ging. Zo’n verbod is weliswaar reden voor een feestje, maar in vele huishoudens is glitter natuurlijk allang tot aan de nok geïnfiltreerd. U kunt stofferenblikken, stofzuigen, dweilen, hogedrukreinigen, uw huis in de hens steken… maar tevergeefs, want glitter achtervolgt u… decennialang!

Hoewel een leven zonder glitter mij en mijn sprankelende persoonlijkheid2 geen dag zorgen zal geven, is dat natuurlijk niet iedereen gegeven. Maar voor die mensen gloort er tóch hoop… Marie Kondo!

Marie Kondo is een (nu) 39-jarige Japanse opruimadviseur en bestsellerauteur van boeken en cursussen daaromtrent. Haar bekende methode:

The best way to choose what to keep and what to throw away is to take each item in one’s hand and ask: “Does this spark joy?” If it does, keep it. If not, dispose of it.

Geen kunstmatig sprankelend geluk meer, maar échte joy, die écht sparkt en die bovendien geen spoor van statische gevolgen achterlaat!

Nu de ergste variant van glitter eindelijk aan banden is gelegd, heb ik natuurlijk weinig meer te wensen. Maar hoewel Dochter – inmiddels 16 – wel uitgeglitterd is, maakte ik met de komst van Zoon – nu 5 – kennis met de masculiene3 variant van glitter: zand. Kan de EU zich daar ook eens over buigen?


Nawoord:

Lees ik ineens in een ouwe AD dat juffrouw Kondo het opruimen heeft opgegeven… trut.

Titel: Glittergladiool = Utrechts voor discobezoeker

1.: Uiteraard neem ik al jarenlang dankbaar om 5 uur ’s morgens de prachtigste knutsels in ontvangst, zonder zeuren.

2.: Ha. Haha. Hahahahahahahahahahahahahahaha. Oké.

3.: jajaja, ook jongens vinden glitter weleens leuk, ook meisjes spelen weleens in de zandbak. Maar in míjn huishouden is zand dus het mannelijk equivalent van glitter. En het is mijn blog. Dus.


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

2 reacties op “Glittergladiool”

  1. Maas Avatar
    Maas

    Herkenbaar.. sinds ik oma ben, zijn glitters en zand weer terug in mijn leven.
    Voor de schrijver, tevens producent van een paar van mijn kleinkinderen, heb ik nieuws..
    Wij hebben ze nog.. denk dat ik volgende week kerstkaarten met t jong ga maken..

    Geliked door 1 persoon

  2. Nicole Orriëns Avatar

    Als ik glitter zie dan denk ik altijd: ‘Wie moet dat allemaal gaan opruimen…’ Dus goed nieuws inderdaad. Leuk dat je dochter dat filmpje naar je stuurde.

    Geliked door 1 persoon

Zegt u het maar…