alles [ɑləs], kopij [koːˈpɛi̯]

Zwart schaap

Ergens aan het einde van het eerste decennium in de eenentwintigste eeuw keken wij als collega’s onder werktijd een kampioenschapswedstrijd voetbal.1 Destijds gewoon op televisie, want smartphones waren nog niet zo aan je hand vastgegroeid ingeburgerd als nu. De echtgenoot van een collega was hier ook bij. Nadat hij onze kennis van blasfemie tot een ongekend niveau had getild en zijn frustratie maximaal had gebotvierd op het meubilair en een enkele aanwezige, was zijn verklaring: “Ja, maar ik heb een Spaanse achtergrond, dus ik ben heel temperamentvol.”

Gek genoeg zag ik vooral de associatie met 3 trouwe generaties F-side.

Het zette me aan het denken. Zou iemand met een bepaalde achtergrond zich gedwongen voelen te handelen naar de daaraan verbonden karakterkenmerken? Maar wat als je in de krochten van je persoonlijkheid gewoon geen verbinding kunt vinden met de inborst van je mede-inhemen?

Hoe verhoudt een emotionele Groninger zich tot zijn nuchtere provinciegenoten? Zijn ‘Geld lenen kost geld’-waarschuwingen in financieringsreclames nodig voor die enkele kwistige Zeeuw? Zijn financieringsreclames in Zeeland sowieso zonde van het geld? Hoe kun je als gematigd veganistische Brabander met goed fatsoen stelselmatig etentjes afslaan van je bourgondische familie en vrienden? Kun je als Limburger zonder schroom je vlaai laten staan en om een koekje vragen?

Meer internationaal rijst de vraag of je als Spanjaard uit de toon valt als je gewoon rustig muziek luistert in de auto tijdens een verkeersopstopping, zónder ritmisch mee te toeteren? En wat als jij jouw Amerikaanse bolletje liever ónder het maaiveld wilt steken? Gaan we ooit nog kennismaken met de verzwegen Kardashian-nazaat wiens enige associatie met plastic Silicon Valley2 is. Zal je Vlaamse familie je nog begrijpen als jouw gemeten IQ wél boven 100 punten uitkomt? Kan een Chinees zorgeloos met z’n geliefde Golden Retriever in het park wandelen? Durft een individualistische Fransman in het bijzijn van zijn naasten in het Engels instructies te geven aan een toerist die de weg vraagt? Hoe leg je je Italiaanse bloedverwanten uit dat je graag een ketogene3 levenstijl wilt aanhangen? Bestelt een Duitser tijdens Oktoberfest zonder blikken of blozen een Spa’tje rood bij een rondborstige dirndl-dame? Hoe omzeil je vragen vanuit het Atlasgebergte over het uitblijven van de kinderbijslag voor gefingeerde nazaten. En kun je het tussen je gierige mede-Nederlanders wel onbezorgd breed laten hangen?

Aangezien inclusiviteit al een tijdje op de maatschappelijke agenda staat, heb ik goede hoop dat mensen die worstelen met distantie van zijn of haar origine op termijn zonder problemen ‘uit de kast’ kunnen komen. Ik ben benieuwd waneer ze de Z gaan toevoegen aan LGBTIQA+4

1 valt het u op hoe ik hier uit alle macht probeer te omzeilen te definiëren of het om het EK (’08) of WK (’10) ging? Dat Spanje beide finales won helpt ook niet, het zal immer in nevelen gehuld blijven.

2 Silicon Valley is een veelgebruikte benaming voor de zuidkant van de Baai van San Francisco in de Amerikaanse staat Californië. In die regio zijn veel technologiebedrijven gevestigd.

3 Tijdens een ketogeen dieet eet je nauwelijks koolhydraten. Koolhydraten… spaghetti, penne, lasagne… heeft u ‘m?

4 ‘LGBTIQA+’ is een evoluerend acroniem dat staat voor Lesbisch, Gay, Biseksueel, Transgender, Interseksueel, Queer/’questioning’, Aseksueel en vele andere termen (zoals Non-binair en Panseksueel) dat mensen gebruiken om hun ervaringen met hun geslacht, seksualiteit en fysiologische geslachtskenmerken te beschrijven. Die 4 hoort er níet bij, die verwijst naar deze uitleg. Als ik moet uitleggen waar die Z voor staat dan is de grap er wel af. Maar voor de zekerheid: zie titel. Toch jammer. 

Over Schrijver [ˈsxrɛi̯vər]

ster van de show | meisje | vrouw | moeder 2 van het jaar| “een gezicht zonder sproeten is als een hemel zonder sterren” | taalfetisjist | verbivoor | woord nerd | leesverslaafd | heerlijk moeilijk (en het zou fijn zijn als u dat beaamt) | vloeiend in lelijke woorden | inkt van binnen en buiten | lang verhaal kort… I’m Batman

Reacties

Nog geen reacties

Zegt u het maar...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Lectori Salutem

Op proef is door mij de gelegenheid tot reageren geactiveerd - echter op basis van moderatie. Het betamelijk en respectvol adresseren van uw medemens is hier fundamenteel. Mocht u permament aanstoot nemen aan mijn epistels of kan mijn gevoel voor humor u niet bekoren, dan kan ik u slechts meegeven dat mijn intenties zuiver zijn en verwijs ik u naar het kruisje rechtsboven (of linksboven als u Apple-fan bent). Het zij zo.

Rijkswachter

Merel Morre

Misschien zijn we
juist nu we
van alles
van alles vinden
pas echt iets verloren