alles [ɑləs], kopij [koːˈpɛi̯]

Mediocriteit

De mens is een nieuwsgierig stuk vreten wezen. Men wil alles onderzoeken, vergelijken, analyseren en concluderen zodat men zichzelf kan plaatsen ten opzichte van de maatschappij. De strohalm van het bestaan, zeg maar. Gevaarlijk, is dat u onderzoeksresultaten op zeer diverse wijzen kunt interpreteren: strikt, losjes, gebaseerd op alle onderzoeksresultaten, of slechts een zorgvuldige selectie ervan – passend in uw straatje. Als zo’n eigen interpretatie dan gepubliceerd wordt op een titel die doet vermoeden dat de auteur er verstand van heeft, dan kan dat serieuze gevolgen hebben.

Zo nam wereldwijd de vaccinatiegraad dramatisch af, nadat er een publicatie verscheen waarin werd aangetoond dat de BMR1-vaccinatie autisme kon veroorzaken bij kinderen. Hoewel later bleek dat de onderzoeksresultaten vervalst waren en dáárover ook meermaals is gepubliceerd, blijft het een hardnekkig stukje fake news dat regelmatig de kop opsteekt in de antivaxx2-contreien.

Een voorbeeld van ‘in je eigen straatje’ was de conclusie dat het consumeren van borstvoeding3 zou zorgen voor een hoger IQ. Hierin werd nadrukkelijk niet meegenomen dat borstvoeding over het algemeen gegeven wordt in gezinnen met hoger opgeleide ouders, waardoor deze kinderen wellicht al van nature slimmere hersentjes hebben. Voor de borstvoedingsmaffia is het echter nog steeds een ijzersterk argument om onzekere aanstaande ouders mee om de oren te slaan.

Op het consultatiebureau is ‘het gemiddelde’ ook een angstaanjagend middel om opvoeders nerveus mee te maken. De bij menigeen welbekende groeicurve laat zien hoe de groei van uw kind zich verhoudt tot de groei van ‘alle’ kinderen. Zolang het formaat van uw telg binnen die bandbreedte blijft, zal het over het algemeen wel loslopen met uw kroost, zeker als daarbij in ogenschouw wordt genomen welke lichaamsbouw u en uw wederhelft zelf etaleren. Helaas zijn hier en daar wat fanatieke verpleegkundigen die de middenlijn als een gulden regel interpreteren. “Goh, hij zit wel vér onder de middenlijn!”, zeggen tegen ouders die zelf krap één meter dwerg zijn is natuurlijk van de gékken.

Bij publicatie van de jaarlijkse onderzoeksresultaten naar het seksleven der natie werkt het verrassend genoeg andersom: men heeft zich collectief vereenzelvigd met de gemiddelde frequentie van coïteren4. Dit manifesteert zich als volgt. Op een hieraan gerelateerde vraag, gesteld te midden van een melig verjaardagsgezelschap, zal het antwoord ongeveer zijn: “Nou, eh, ik denkt toch wel zo’n drie keer per week… hè, Ing?” en dat Ingrid5 dan driftig knikt uit angst als frigide te worden weggezet door het reeds aangeschoten publiek.

1 de BMR Bof, mazelen, rodehond -vaccinatie beschermt tegen de bof, mazelen en rodehond. De eerste vaccinatie werkt bij 95% van de kinderen. Kinderen krijgen twee keer de BMR-vaccinatie, met 14 maanden en als ze 9 jaar zijn. Na 2 vaccinaties is meer dan 99% van de kinderen beschermd. (Bron: Rijksvaccinatieprogramma.nl)

2 antivaxxer: individuen die zich – niet gehinderd door een medische achtergrond – kritisch opstellen met betrekking tot het nut en de veiligheid van vaccinaties

3 consumptie van borstvoeding DOOR ZUIGELINGEN!

4 neuken, ketsen, naaien, pompen, rampetampen, soppen, copuleren, cohabiteren, paren, beminnen, een beurt geven, fleppen, kezen, palen, rollebollen, van bil gaan, vozen, vrijen, wippen

5 van Henk

Over Schrijver [ˈsxrɛi̯vər]

ster van de show | meisje | vrouw | moeder 2 van het jaar| “een gezicht zonder sproeten is als een hemel zonder sterren” | taalfetisjist | verbivoor | woord nerd | leesverslaafd | heerlijk moeilijk (en het zou fijn zijn als u dat beaamt) | vloeiend in lelijke woorden | inkt van binnen en buiten | lang verhaal kort… I’m Batman

Reacties

Een gedachte over “Mediocriteit

  1. Die onderzoeksdrift is op zich nog relatief jong, maar ik ben het helemaal met je eens dat er nu enorm veel wordt onderzocht!

    Geplaatst door Nicole Orriëns | 23 februari 2021, 13:45

Zegt u het maar...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Lectori Salutem

Op proef is door mij de gelegenheid tot reageren geactiveerd - echter op basis van moderatie. Het betamelijk en respectvol adresseren van uw medemens is hier fundamenteel. Mocht u permament aanstoot nemen aan mijn epistels of kan mijn gevoel voor humor u niet bekoren, dan kan ik u slechts meegeven dat mijn intenties zuiver zijn en verwijs ik u naar het kruisje rechtsboven (of linksboven als u Apple-fan bent). Het zij zo.

Rijkswachter

Merel Morre

Misschien zijn we
juist nu we
van alles
van alles vinden
pas echt iets verloren